1 2 3
Відбувся конкурс проектів ініціатив громадян Друкувати Написати листа
Вівторок, 06 червня 2017 13:05

2 червня 2017 року в залі засідань Глобинської міської ради відбувся конкурс на визначення кращих громадських ініціатив.  Проведення даного конкурсу відбулося в рамках здійснення   Програми муніципальної підтримки ініціатив громадян Глобинської міської територіальної громади на 2017 рік. За умовами цієї  Програми за рахунок спів фінансування жителів громади та бюджету міської ради  мали реалізуватися проекти ініціативних груп громадян щодо благоустрою їх територій, створення соціально-важливих проектів. На здійснення проекту залучається 10% від вартості проекту – кошти безпосередньо самих жителів або ж спонсорів і 90%  - кошти з бюджету міської ради. При цьому кошти бюджету міської ради  на один проект не перевищують 25 тисяч гривень.

До 26 травня цього року жителі громади  мали право подавати до  Глобинської міської  ради анкети зі своїми ініціативами щодо покращення  життя своєї вулиці, мікрорайону, села. Така програма в Глобинській громаді  здійснюється вперше і,  як зауважив заступник міського голови Олександр Артюшенко, найголовніше її завдання це усвідомлення громадянами, що вони можуть брати участь у вирішенні важливих для них питань соціально-економічного розвитку свого мікрорайону чи вулиці, а також підвищення власної відповідальності   за розвиток міста та сіл через відчуття причетності до процесів створення та реалізації  проектів.

І ще один важливий фактор  здійснення такої   Програми – це можливість врахувати думки та пропозиції громадськості у вирішенні пріоритетних завдань розвитку міста та сіл.

Для презентації своїх проектів прибули їх автори, ті,  хто очолив ініціативні групи жителів громади. Втім,  окремі з громадян-ініціаторів не змогли особисто взяти участь у представленні своїх проектів з  різних причин, більшість з яких відрядження та виконання безпосередніх виробничих завдань за місцем роботи. Тож, такі проекти презентували в.о.сільських старост громади. Найпершим проект створення волейбольного майданчика для гри в пляжний волейбол  в центрі села Яроші презентувала в.о. Пирогівського сільського старости Тамара Кір’ян. До речі, цього дня  Тамара Кір’ян презентувала ще 5   проектів громадських ініціатив – придбання спортивної форми м’ячів та обладнання для футбольної команди «Хлібодар», створення встановлення майданчика для сміттєвих контейнерів, поточний ремонт дороги по вулиці Садовій в с. Пироги, створення ігрової кімнати для учнів Пирогівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, встановлення паркану навколо дитячого майданчика в селі Пироги.

Головним підсумком цього конкурсу звісно є те, що жителі громади дійсно долучилися до процесів соціально-економічного розвитку громади, що вони отримали неоціненний досвід у вмінні відстоювати свої інтереси при презентації власних проектів. Слід відзначити, що багато хто з учасників конкурсу,  дійсно,  гідно презентував свої власні проекти, належним чином обґрунтовуючи їх та переконуючи членів конкурсної комісії у важливості та необхідності впровадження їхнього проекту. Найбільш підготовленими та обґрунтованими були презентації проектів  дитячих майданчиків, які презентували жителі міста Глобине  В’ячеслав Пилипенко (майданчик в районі вулиць Бубнарівської, Богдана Хмельницького, Степової та інших розміщених в цьому «мікрорайоні», Валерій Пінчук (майданчик в сквері по вулиці Приглєбова), майданчика для занять пляжним волейболом жителя с. Опришки – Олександра Новицького,  вуличного освітлення по вулиці Нечуя Левицького в м. Глобине – жителя міста Сергія Сльоти, благоустрою прибудинкових територій в  с. Устимівці по провулку Ботанічному, 1 (представник ініціативної групи Тарас Адаменко) та в м. Глобине по вулиці Центральній, 152 (представник ініціативної групи Валентина Нанко).

Ці представники ініціативних груп зуміли переконати присутніх у важливості вирішення саме цих актуальних для них проектів благоустрою.

Інтереси майже півтисячі жителів громади об’єднаних  спільним захопленням - любительським рибальством в громадське об’єднання,  представляв глобинець Юрій Копанішин. Вони виявили намір вкотре вже зарибнити Мічурінський став річки Сухий Омельник. І хоча останнього часу риба в цій частині річки вперто не хоче активно ловитися на рибацькі любительські снасті, а частина рибалок, що проживають понад цим ставком зараз полюбляє порибалити та проводить свій час на Грабарківському ставку  цієї ж річки, все ж від своєї затії,  ще більше поповнити рибну фауну річки,  рибалки-любителі не відмовляються. Втім, те як вони відносяться до збереження рибних запасів, як прибирають берега річки від сміття, як розчищають джерела понад берегами річки,  варте всіляких добрих похвал та є хорошим прикладом наслідування. Тож,  і їхній проект зарибнення знайшов свою підтримку.

Всього  було визнано переможцями одинадцять  проектів з 22, що надійшли для участі в  конкурсі  муніципальних ініціатив. Тобто, кожен другий проект буде  реалізовано. Ось повний список проектів громадських ініціатив, які було визнано переможцями:

  1. Створення волейбольного майданчика для гри в пляжний волейбол в центрі с. Яроші (представник ініціативної групи Михайло Пилипенко, представляла проект на конкурсі в.о. Пирогівського сільського старости Кір’ян Т.О.)
  2. Облаштування спортивного майданчика для пляжного волейболу в с. Опришки (представник ініціативної групи Олександр Новицький)
  3. Облаштування багатофункціонального спортивного майданчика на території Борисівського сільського будинку культури (представник ініціативної групи Володимир Підцерковний)
  4. Упорядкування (благоустрій) прибудинкової території багатоквартирного будинку за адресою с. Устимівка, пров. Ботанічний, 1 ( представник ініціативної групи Тарас Адаменко)
  5. Зариблення річки Сухий Омельник в м. Глобине (представник ініціативної групи Юрій Копанішин)
  6. Вуличне освітлення по вулиці Нечуя Левицького в м. Глобине (представник ініціативної групи Сергій Сльота)
  7. Павільйон для дитячого садка в с. Жуки (представник ініціативної групи Ігор Смірнов, презентувала проект в.о. Жуквського сільського старости Ольга Козіна)
  8. Дитячий майданчик по вулиці Бубнарівській в м. Глобине ( представник ініціативної групи В’ячеслав Пилипенко)
  9. Майданчик мрії для дітей ДНЗ №4 «Зірочка» в м. Глобине (представник ініціативної групи Олена Омельченко)

10.  Встановлення паркану навколо дитячого майданчика в с. Пироги (представник ініціативної групи Алла Гудим, презентувала проект в.о. Пирогівського  сільського голови Тамара Кір’ян)

11.  Благоустрій прибудинкової  території по вулиці Центральній в м. Глобине (представник ініціативної групи Валентина Нанко).

В той же час ряд проектів явно не відповідали тим вимогам які ставилися   в Програмі муніципальної підтримки ініціатив громадян Глобинської міської територіальної громади на 2017 рік. І саме основне з них, що проект має собою являти закінчений цикл, тобто це не проміжні якісь роботи для здійснення якогось значного проекту, а це проект, який повинен мати завершений цикл. Тобто від задуму, фінансування, будівництва і введення в експлуатацію (дію). Саме цього бракувало проекту громадської ініціативи, який презентувала Яніна Волос  щодо  благоустрою земельної ділянки для встановлення дитячого майданчика в селі Яроші. Адже цим проектом планувалося лише провести земляні роботи. В той час як сама ідея – встановлення дитячого майданчика не передбачалась до реалізації. Тому, такі роботи необхідно продумати через Програму соціально-економічного розвитку, або ж вишукати іншу можливість із залученням техніки та працівників місцевих сільгоспвиробників. Згідно мети Програми муніципальної підтримки ініціатив громадян  проекти громадських ініціатив повинні мати логічне завершення,  а не підготовку до втілення якогось іншого проекту. Та втім це лише перший  такий досвід, тому без помилок звісно, що не обійтися.

Відірваними від реального стану речей став і проект заміни вікон в приміщенні міського будинку культури  «Франка», який мав презентувати глобинець Віталій Діброва, адже заміна 2-3 вікон з 8 наявних, по перше взагалі не вирішить проблеми, які має приміщення, де займаються юні спортсмени, а, по-друге,  виготовлено технічну документацію на проведення капітального ремонту приміщення будинку культури, тож,  зараз питання за виділенням коштів на його проведення. Теж стосується і відновлення твердого покриття тротуару по вулиці Промисловій в м. Глобине. Адже максимальна сума коштів, яка передбачена проектами громадських ініціатив не перевищує 25 тисяч гривень, а для такого виду робіт потрібно значно більші кошти. До того ж для проведення робіт необхідне  виготовлення відповідної технічної документації, де лише проектні роботи,  можуть коштувати значно більші кошти.

Втім, як зауважив голова конкурсної комісії Олександр Артюшенко, головне, що такі проекти були подані. Адже тепер вони озвучені, відоме прагнення жителів громади до вирішення тих чи інших проблемних питань або ж будівництва  елементів благоустрою. Всі вони будуть враховані та вживатимуться заходи до їх впровадження. Частина з них внесена до  резерву  для першочергового вирішення. Що стосується проекту облаштування  дитячого майданчика по вулиці Приглєбова то він включений в Програму соціально-економічного розвитку громади тому буде профінансований не за рахунок проекту але за співфінансування    ініціативної групи жителів цієї частини міста.

До речі, найбільшу кількість жителів громади, аж 61 чоловік,  зібрав проект по створенню ігрової кімнати для учнів Пирогівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Він внесений до резерву та все ж його вирішення,  на переконання членів конкурсної комісії,   можливе й за кошти  відділу освіти  міськвиконкому.

Конкурс закінчено. Проекти-переможці вже найближчого часу будуть втілені в життя. Та всі   учасники, які прийняли участь в Програмі муніципальної підтримки ініціатив громадян  отримали неоціненний досвід  участі в  благоустрої своїх територій, а отже і причетності до розбудови громади.

З врахуванням наявного досвіду проведення конкурсу проектів громадських ініціатив  вже наступного разу будуть враховані окремі недоречності,  які мали місце під час роз’яснювальної роботи та підготовки проектів. Зокрема, доречним є, наприклад,  надання консультативної допомоги ініціативним групам жителів громади у підготовці таких  проектів  відповідними спеціалістами виконкому Глобинської міської ради.

alt

В залі засідань Глобинської миіської ради під час проведення конкурсу проектів ініціатив жителів громади

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Під час презентації проектів громадських ініціатив

alt

alt

Під час засідання конкурсної комісії з визначення проектів-переможців громадських ініціатив жителів громади



 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Comments  

 
+5 #4 Валерій Вівторок, 06 червня 2017
Олександр Володимирович, звісно, МР не може це зробити, планово я мав на увазі, жителями багатоквартирни х будинків. Чому одні дбають про свій двір, а інші чекають доброго дядю який вирішить їх проблеми... Вважаю, такі питання повинні МР вирішуватись ВИКЛЮЧНО по будинкам де створено ОСББ. Ось і привід та зацікавленість у створенні об"єднань СББ....
Цитувати
 
 
+7 #3 Олександр Володимирович Вівторок, 06 червня 2017
Quoting
... а чого вартий проект №4 у списку переможців ( Устимівка)... Як міг перемогти проект який передбачав засипати дві ями гранвідсівом... Невже це неможна зробити планово ?...... Перший конкурс породив більше запитань ніж відповідей...

Пане Валерій дозвольте з Вами не погодитися. Стільки таких ям, вибоїн та інших негараздів на прибудинкових територіях багатоквартирни х будинків нашої громади. Про яке планове може йти мова? Адже це фактично територія яка перебуває в спільній власності власників квартир. І за кошти міського бюджету їх ремонтувати планово, як Ви говорите просто не можна. Адже абсурдно виглядитиме ситуація коли б за кошти бюджету громади проводився ремонт подвіря індивідуального власника. Аналогічною є і ситуація з прибудинковими територіями багатоквартирни х будинків. Тільки тут власників не один. Зрозуміло що вихід є - це обєднання співласників багатаквартирно го будинку, але таке обєднання у нас одне на всю громаду. Тож, якщо люди вирішили, що для них це важливо і вони хочуть вирішити таку проблему і вносять частину своїх коштів в рамках Програми муніципальної ініціативи громадян то чому і не піти їм на зустріч. Що, до речі, і зробили прийнявши відповідне рішення.
Цитувати
 
 
+9 #2 Валерій Вівторок, 06 червня 2017
... а чого вартий проект №4 у списку переможців ( Устимівка)... Як міг перемогти проект який передбачав засипати дві ями гранвідсівом... Невже це неможна зробити планово ?...... Перший конкурс породив більше запитань ніж відповідей...
Цитувати
 
 
+11 #1 Валерій Вівторок, 06 червня 2017
Надто не гарно виглядає ситуація, коли в конкурсный комісії знаходяться ініціатори проектів (Пирогівський староста та інші) які відверто лобіюють свої проекти. Так, проект створення волейбольного майданчика у с. Яроші , який за словами ініціатора , охоплює близько 20 дітей, вибив з конкурсу проект ініціований значно більшою кількістю жителів... В комісії повинні бути лише незацікавлені особи !
Цитувати
 

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада