1 2 3
Вербна неділя у нашому місті Друкувати Написати листа
Вівторок, 26 квітня 2016 15:27

 

24 квітня 2016 року біля Свято-Михайлівської церкви в  м. Глобине   зібралося чимало жителів нашого міста,   щоб за християнським звичаєм освятити гілочки верби, адже в нас на Україні вони вважаються символами доброї вістки, яку необхідно принести в оселю. Хто не пам’ятає  слів, коли повертаючись із церкви тих, хто залишався  вдома та не мав змоги бути в церкві, легенько торкалися  вербними гілочками та  приказували «Не я б’ю – верба б’є, за тиждень –Великдень». Ці слова йдуть з глибини віків від наших пращурів, які здавна  придавали  вербі цілющі властивості, адже вона має велику силу своїх гілочок, які здатні  легко проростати відтворюючись знову і знову. Тож,  і вкладали в її властивості чудодійні  сили зцілення та захисту від різних недуг і стихій природи.

 

Освячені  гілочки  верби ставили  на покутті, щоб уберегти хату від поганих сил та злих духів. Раніше гілочку верби несли до хліва,  де тримали худобу. Раніше вірили, що освячені гілочки верби оберігають хату від блискавки, з неї варили узвар, який вживали при хворобах горла, шлунка та як заспокійливий засіб  при нервових розладах, в гілочках верби, освячених на Вербну неділю, купали немовлят.

Можна констатувати, що з кожним роком кількість глобинців бажаючих приєднатись до цього священного дійства не зменшується. Отець Володимир, настоятель Глобинської Свято-Михайлівської церкви провів обряд освячення,  проходячи повз ряди  глобинців, що вишикувалися навкруг церкви  та  щедро окропивши водою всіх присутніх.  Радісні та  в святковому настрої ті, хто пройшов обрад освячення,  покидали територію церкви.

Цього ж дня в нашому місті Глобине був і інший захід – Свято морозива, яке вже вдруге в нашому місті організовує торгівельна марка морозива «Ласунка». Каруселі, батути, торгівельні лотки з морозивом різних видів і сортів, солодка вата,  розіграші призів, веселі і змістовні конкурси  з призами для їх учасників,  чекали глобинців та гостей міста  в Центральному сквері та на площі прилеглій до районного будинку культури. Найбільше,  зрозуміло, що цьому була рада малеча.

alt

alt

Обряд освячення вербної лози на подвірї  Свято-Михайлівської церкви  в м. Глобине

alt

alt

alt

alt

Свято морозива у нашому місті Глобине 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Comments  

 
+4 #1 Валерій Вівторок, 26 квітня 2016
Наша центральна церква належить московському (путінському) патріархату ? Це ганьба!!! Потрібно підіймати людей проти московських попів і переводити наш храм до Київського патріархату !!!
Цитувати
 

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада