1 2 3
Свято, що об’єднує громаду Друкувати Написати листа
Четвер, 25 серпня 2016 14:36


Серед заходів, організованих та проведених Глобинською міською радою по відзначенню  25—ї річниці Незалежності України,   був і святковий концерт, що  відбувся 24 серпня 2016 року  біля святково оформленого фасаду районного будинку культури  в м. Глобине за участю жителів Глобинської громади.



З кожного села, з кожної частинки нашої великої громади були талановиті  виконавці, які представляли свої населенні пункти на  цьому святковому дійстві.

В серпневі дні,  крім величного свята чвертьвікової річниці Незалежності України,  відзначає свій перший рік існування і Глобинська об’єднання громада – перша в районі  і одне з перших таких адміністративно-територіальних утворень в області. Тож,  не дивно, що цей концерт був свого роду і першим спільним святковим загально-громадським творчим заходом. Адже,  участь в ньому  брали, також,  творчі родини із сіл та міста громади.

Концертна програма заходу поєднувала в собі представлення майстрів української вишивки, що пережила не одне сторіччя  свого існування та  набула  нових форм та   визнання в наш час.  Чого тільки варта  сорочка-вишиванка, що   сьогодні стала модною, яку вдягають на свято і в будень, від малих дітей до людей поважного віку.

А відкрила концертну програму юна  талановита співачка із с. Жуків Аліна Гошко та хореографічний колектив «Весна».

alt

alt

Виступ Аліни Гошко та хореографічного колективу "Весна"

Ведуча Валентина Філічева знайомить присутніх з історією цього українського села, його мистецькими народними традиціями української вишивки, що оживає різноманіттям кольорів і узорів у вмілих руках місцевих майстринь, одна з яких Лариса Хичій, для якої вишивка –джерело натхнення. ЇЇ роботами не можна не захоплюватись. Не даремно деякі з них помандрували аж до далекої Канади. В її вишиванках ходять місцеві жуківські красуні,   вона охоче дарує друзям  свої неповторні творчі доробки: рушники, сорочки, сукні. Сім’я Малахових з села Жуків закохана в українську вишивку. Тож, де б вони не були, куди б не мандрували,  скрізь намагаються придбати цей чудовий витвір української народної творчості. Всі присутні мали змогу побачити  та оцінити не перевершену красу української вишиванки, продемонстровану жителями с. Жуків.

alt

alt

Жителі с. Жуки в українських вишиванках

Наступним було представлення  іншого великого села громади – Опришок. Опришківська земля дала світу цілу плеяду видатних особистостей, серед яких: герой України, генеральний директор «Турбоатома» Анатолій Бугаєць,  кандидат історичних наук Іван Черепанов, генерал Василь Шакун. Багата талантами Опришківська земля і зараз.  У цьому могли переконатися глядачі слухаючи виступ місцевої жительки Наталі Мамон,  співочий  хист якої не залишав нікого байдужим під час виконання нею пісні «Рідна земля». Тут теж в пошані українська вишивка. Адже, цю майстерність не забули  тут і нині.

alt

Співачка з с. Опришок Наталія Мамон

Чимало гарних слів було сказано і про найвіддаленіше від міста Глобине село Бориси. Споконвіку  славні борисівські землі заселяли монастирські селяни Київського Пустинно-Миколаївського монастиря  та  вільні  українські козаки. Саме козак Борис та його нащадки Борисенки і  дали назву населеному пункту – Бориси.  Символічно, що декілька століть потому  славний нащадок борисівських козаків Василь Борисенко, офіцер-артилерист,  форсуючи Дніпро, визволяючи рідну землю від ворога,   проявив героїзм та незламну мужність, за що був удостоєний найвищої військової нагороди звання –Героя.

Борисівська земля дала Україні і світові багато відомих та талановитих людей: композитора Володимира  Верменича,  поета Володимира Тарасенка, воєноначальника - генерала Андрія Байсару, професора, доктора медичних наук Миколу Кислого та багато інших . Не збідніла ця земля талантами і зараз. Саме в цьому і переконувала присутніх юна співачка з Борисів Яна Коваленко  своє піснею «Єдина Україна». А теплі оплески присутніх були їй нагородою за гарний виступ.

alt

Юна виконавиця із с. Бориси Яна Коваленко

А найменші борисята – Софійка і Артем Копили переконували учасників цього заходу, що не перевелися ще в цьому славному селі народні вмільці української вишиванки, демонструючи майстерно виготовлені  їх бабусею вишиванки.

alt

Ось вони майбутнє громади - маленькі жителі с. Борисів Софійка та Артем Копили в українських вишиванках

На старому Ромоданівському шляху  знаходиться  інше село громади –Пироги. Перші відомості про нього  відносяться до 17 століття. Жили тут поруч і монастирські селяни і козаки. Так пліч-о-пліч і розбудовували вони своє рідне село, яке відоме було по всій Україні, адже через нього проходили чумаки, мандруючи по сіль, купці з товарами, провозячи їх Ромоданівським шляхом.  Тут були проїздом  і зупинялися в заїжджім дворі відомі свого часу громадські та культурні діячі. Чого тільки варті імена Тараса Шевченка, Євгена Гребінки, Олександра Пушкіна, шлях в подорожах яких пролягав через Пироги. Тут був свого часу в творчому відряджені український письменник Петро Панч, якому довелося бути свідком трагічних сторінок голодомору в історії цього села. Саме тут вперше на теренах громади було відкрито ще в 1913 році вище початкове училище, в якому навчалося 157 дітей не лише з Пирогів, а й з усієї округи.

alt

Родина Губенків у вишиванках створених  вмілими та майстерними руками їх бабусі - Інни Котляр

alt

Майстриня Віра Підорець з с. Пирпогів разом зі своєю родиною: чоловіком та сином у створених нею чудових вишиванках

Не забули народних традицій вишиванки і в цьому селі. Зокрема,  представляла це мистецтво на святі жителька цього села, вміла майстриня –Віра Підорець. Разом з нею її роботи – демонстрували найрідніші їй люди: чоловік Андрій та син Антон. Всі присутні могли переконатися в чудовому вмінні майстрині творити дива  народної вишивки.

Присутніх на святі вітала своєю піснею «Моя любов Україна»  ще одна талановита жителька цього села Юлія Потоцька.

Кому  не відоме село Устимівка. Це чудове українське село знамените  своєю рукотворною природною перлиною – дендропарком. Тут жив і творив український письменник Феодосій Роговий. Ця чудова земля  надихає своїх жителів на  творчу та пісенну майстерність. Устимівські  самодіяльні артисти сільського будинку культури Надія Потоцька, Олена Арнаут та  Олена Макаренко, зодягнуті в українські вишиванки з любов’ю та майстерністю виготовлені для них устимівською майстринею Світланою Швидь  подарували присутнім  українські пісні. До речі,  Світлана Швидь постійна учасниця та призер різноманітних творчих конкурсів, тож ім’я цієї творчої людини відоме вже далеко за межами рідної Устимівки.

alt

alt

alt

Учасники художньої самодіяльності Устимівського сільського клубу: Надія Потоцька, Олена Арнаут та Макаренко Олена під час своїх виступів на святковому концерті в вишиванках,  виготовлених для них устимівською майстринею Світланою Швидь

Багато чого нового дізналися присутні й  про село Бабичівку  та   його працелюбних,  обдарованих жителів. Ця  бабичівська земля, земля одвічних хліборобів, які вміють і знають як вирощувати щедрі врожаї сільськогосподарських культур,  явила   цілу плеяду воєноначальників-генералів: Петра Левченка, Володимира Халявку,  Петра Пятибрата. А ще тут вміють берегти і примножувати народні традиції, серед яких і українська вишиванка і досконалість  народної пісенної творчості. Не дивно, що саме тут зберігся найстаріший зразок народної художньої вишивки, мабуть, єдиний на всю нашу Глобинську громаду. Так,  у місцевому будинку культури зберігається вишиванка, яку виготовила у 1894 році місцева майстриня Коваль Мотря Минівна. А подарувала вишиванку будинку культури онука майстрині, Євдокія. На святковому концерті   історичну вишиванку представляла учасниця художньої самодіяльності Бабичівського будинку культури Наталія  Донець. Всі присутні мали змогу переконатися, що не зважаючи на свій «поважний» вік     вишиванка виглядала стильно та сучасно.

Демонстрували вироби іншої бабичівської майстрині української вишивки  – Алевтини Кополовець   її внучка Анастасія та подруга майстрині –директор Бабичівського сільського клубу Наталія Піценко.

alt

У виконанні сільського колективу художньої самодіяльності «Мрія»  прозвучали народна жартівлива пісня «Ой село» та «Сивий коню». Багато хто,  зі старшого покоління останню пісню пам’ятає  по колись улюбленій кінострічці «Весілля в Малинівці».

Нарешті дійшла черга і до міста Глобине. Тут, свої творчі доробки з майстерності  української  вишивки представляли  місцеві умільці – Катерина Костенко, Раїса Погода та Наталія Роман.  А  першою представляла глобинські таланти найменша учасниця святкового концерту - Надійка Ракович  із піснею «Зелений гай».

alt

Не залишив нікого байдужим і виступ троїстих  музик з міського будинку культури ім. Франка.  В їх вмілих руках відтворено було нестримні барви українського музики, що раніше лунала по великих  народних святах та весіллях. І в закінчення  святкового концерту  відбувся виступ юної зірочки, безсумнівно обдарованої та талановитої співачки з міста Глобине, призерки Х  Міжнародного  конкурсу-фестивалю дитячої творчості «Усі ми діти твої, Україно!» - Ані Брашован. Її спів із захопленням слухали всі,  хто був  присутнім на цьому заході,  а щирі оплески вдячних глядачів  були  дарунком співачці за її чудовий голос та вміння.

alt

«Хай життя буде щедре й щасливе!» – цими словами-побажаннями закінчується святковий творчий захід, який вперше відбувся в такому форматі  об’єднаної громади та  показав  якою щедрою є наша земля на таланти, сприяв   формуванню   усвідомлення     єдності Глобинської громади




 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада