1 2 3
Природна перлина Глобинщини Друкувати Написати листа
П'ятниця, 21 жовтня 2016 07:25

Найбільш визначним природоохоронним об’єктом на території Глобинської громади є Устимівський дендропарк, який заснував навесні 1893 року місцевий поміщик, лікар за фахом Василь Васильович Устимович.  Перші посадки були здійснені на площі 1,5 десятини. Поповнення колекції проводилося без перерви до 1916 р. Саджанці та насіння завозилися в основному з берлінської фірми Шпетта, а також із Америки, Канади, Франції, Китаю, Японії, садівництв Варшави, Львова, Одеси та Кременчука.

У 1917 році власник добровільно передав парк та своє поміщицьке господарство (економію) у власність держави. Сьогодні дендропарк   має площу 8,9 га, системою алей поділений на 51 куртину (ділянок з насадженнями дерев), має унікальні колекції дубів, тополь, кленів, лип, гіркокаштанів та інш. Загалом сучасна дендрофлора Устиміського дендропарку налічує 472 види, різноманітності, садові форми, сорти та гібриди, що відносяться до 53 родин, 123 родів, 370 видів, 102 різновидностей, садових форм і сортів, у т.ч. близько 30 раритетних видів: глід український (Європейський Червоний список); модрина польська, тис ягідний, бруслина карликова, клокичка периста, жимолость синя, дуб австрійський, ясенець білий (Червона книга України); вишня степова, карагана кущова, мигдаль степовий, таволга звіробоєлиста, яловець звичайний, барвінок малий (регіонально рідкісні види) та 17 видів, занесених до Червоних книг Росії та Білорусі (ліщина деревовидна, тис далекосхідний, широкогілочник східний, кизильник блискучий, альбіція ленкоранська та інші). Цінними в колекції є численні екзоти (евкомія в’язолиста, церцис європейський, маклюра яблуконосна, гінкго дволопатеве, альбіція ленкоранська, магнолії, ліріодендрон тюльпановий та ін.). На території дендропарку зустрічається 88 видів природної фауни, з них три – регіонально рідкісні (вівчарик весняний, чиж і часничниця звичайна).

В Устимівці зібрана найбільша на Полтавщині колекція голонасінних рослин, що представлена 5 родинами, 12 родами, 41 видом, 30 різновидностями та садовими формами. Вік більшості рослин сягає 90 – 120 років. Всього на території парку зростає понад 9 тисяч дерев і кущів. Трав’янистий покрив налічує більше 100 видів

До цього часу   на території парку збереглися залишки садибного комплексу В.В. Устимовича. Та, на жаль,  на сьогодні вони перебувають у жалюгідному стані, адже на літньому будиночку Устимовича обвалилися бокові  цегляні стіни, якими був обкладений будинок, саме приміщення зараз страждає від вандалів, які проникли вже до його середини та в погоні за металом руйнують  металеве обладнання  системи опалення. Намір міських депутатів якимось чином  надати сприяння в його ремонті не увінчались успіхом, так як він перебуває на балансі у іншому відомстві. В будинку можна було б зробити  кімнату музей, а інші приміщення будинку використовувати для господарських потреб самого дендропарку. Зараз  тут працює лише одна особа дендролог Олена Білик. І хоча їй і надають сприяння людьми для догляду за територією зі сторони керівництва Устимівської дослідної станції рослинництва, але така допомога носить періодичний характер  і, як правило, тоді коли в господарстві закінчуються сільськогосподарські роботи. А для належного утримання дендропарку потрібний постійний догляд, адже Устимівський дендропарк є цінним зразком садово-паркової архітектури, центром наукової роботи з інтродукції деревних рослин на Лівобережжі України, цікавим об’єктом урегульованої рекреації, туризму та природоохоронної освіти.

А ще, як говорив його засновник В.В.Устимович, «в моєму саду  навіть повітря лікує». Тож, дендропарк це чудове місце де можна відпочити на лоні природи, побачити представників флори з усіх континентів, їх красу  і велич, та отримати заряд здоров’я і бадьорості.

alt

alt

Памятний знак на території дендропарку з нагоди сторіччя його заснування

alt

alt

alt

Загальний вигляд літнього будинку Устимовича зі слідами його руйнування

alt

alt

Залишки старого фонтану на території Устимівського дендропарку

alt

Один з чудових краєвидів дендропарку




 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада