1 2 3
Земля, а на ній люди Друкувати Написати листа
Четвер, 13 квітня 2017 09:00

12 квітня 2017 року відзначався День космонавтики, а якщо вже  говорити офіційно – День працівників ракетно-космічної галузі України. Та далеко не космічними проблемами переймалися жителі Південно-Західної частини м. Глобине, які цього дня зібралися в актовій залі Глобинської районної держадміністрації на зустріч з керівництвом району,  міста, депутатами місцевих рад  та представником Головного управління  Держегеокадастру в Полтавській області. Адже, їм би розібратися зі своїми земними справами, а вірніше тими невеличкими клаптиками землі, якими їх свого часу в 90-ті роки минулого століття наділила для використання під огороди Глобинська міська рада.

Жителі міста старанно обробляли свої огороди, які їм було суттєвої підмогою за теперішньої матеріальної скрути, добросовісно сплачували за користування земельними ділянками податок та і гадки не мали, які біди на них чекають  попереду. А вся суть в тому, що отримавши рішення  міської ради  про надання їм земельних ділянок під огороди, сплачуючи земельний податок,  користувачі городів не вживали будь-яких дій, щодо узаконення своїх прав на користування земельними наділами.  А на жаль, не лише багато води з тих пір витекло з місцевої річки Сухий Омельник,    а й багато чого змінилося  в державі та законодавчій базі земельного законодавства.

З 2003 року право розпоряджатися землею за межами населених пунктів відійшло від міських, селищних та сільських рад до районних державних адміністрацій, а потім і до обласних державних структур, які час від часу міняючи свої назви не міняли своєї суті – все далі віддаляючись від простих селян, тих , хто  проживає та працює на землі. З виникненням питання про наділення землею учасників бойових дій - учасників АТО,  почалися активні «пошуки»  вільної землі. І тут першими жертвами стали ті, хто не вживав заходів щодо оформлення права власності чи права користування землею, маючи наділи землі під огороди. Адже,  їхнє право на користування землею ніде не значиться по облікових даних речових прав. Тобто,  з часу отримання для користування земельними наділами  вони більше ніде не зверталися за тим, щоб узаконити своє право володіти чи розпоряджатися землею.

Все це намагався пояснити присутнім на зустрічі жителям міста начальник Головного управління Держегеокадастру в Полтавській області  Вадим Чувпило. Його виступ та пояснення часто переривалися вигуками та проявами невдоволення зі сторони колишніх користувачів землі, частина з яких вже пенсійного віку, інших доходів крім пенсії не мають, тож їм поїздка до м. Полтави, щоб написати особисто заяву про наділення їх землею, це щось далеке, неймовірне, як оті космічні далі, які десь там далеко і не завжди осяжні. Проти зіставлення  інтересів  колишніх користувачів землі та воїнів-атовців, які потребують наділення землею  різко виступив міський депутат Сергій Рябко. «Питання в тому, - зауважив він, - що крім воїнів-атовців  та колишніх огородників  на цьому більше ніж  стогектарному полі,  зовсім інші особи та фермери оформляють собі наділи по 2 гектари, беруть в оренду ділянки по 14 гектарів і все це оформлялося  в 2016 році, коли ця проблема виникла».

Тож і задаються питанням глобинці, чому так, чому нехтують їх інтереси, чому із-за такого стану речей виникають підозри в нечесності та корумпованості працівників Держгеокадастру? Голові Глобинської районної державної адміністрації Вадиму Данилевському, час від часу,  доводиться вгамувати пристрасті та бурхливі емоції, які постійно виникають разом із виступами чергового «потерпілого» та нагадувати, що тут зібралися, щоб прийняти конкретні рішення, шукати компроміси, які мають задовольнити, в першу чергу,   колишніх користувачів городів.

alt

alt

alt

Учасники зустрічі в актовій залі Глобинської райдержадміністрації

Свої проблеми,  з якими вона зіткнулася  під час намірів оформити в приватну власність земельний наділ,  озвучила уродженка міста Глобине Наталія Мацько. Одне з них – це викопіювання плану земельної ділянки, яку мають намір приватизувати. Адже тут мало не рух по колу – з Полтави направляють в район, а звідти в зворотному напрямку. Тож, керівник обласної структури – Вадим Чувпило запевнив, що буде дана вказівка районному підрозділу Держегеокадастру на виготовлення таких документів за зверненнями громадян, щоб до поїздки до м. Полтави вони мали можливість  мати на руках всі необхідні документи: викопіювання земельної ділянки, ксерокопію паспорта, ідентифікаційний код.

До керівника Держгеокадастру області звернувся і міський голова Станіслав Джусь, який зачитав звернення депутатів Глобинської міської ради, в якому є прохання при оформленні прав власності на земельні ділянки, які розміщені на полі, що прилягає до вулиць Польової та Дніпровська в м. Глобине, врахувати інтереси  тих, хто раніше користувався такими наділами. Одночасно міський голова Станіслав Джусь повідомив, що міськими депутатами підготовлено   звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з проханням передати повноваження по розпорядженню землями за межами населених пунктів до повноважень об’єднаних територіальних громад. Це зніме соціальну напругу та дасть можливість враховувати інтереси жителів громади.

Начальник Головного управління Держегеокадастру в Полтавській області  Вадим Чувпило  пообіцяв в подальшому при вирішенні питань про передачу земельних ділянок в приватну власність чи користування на території Глобинської громади,  узгоджувати такі питання з представниками громади. А як буде насправді покаже час. Поки що у вирішенні проблеми жителів міста Глобине,  яких позбавили городів,  більше запитань ніж  відповідей. Адже,  городи треба саджати вже зараз. Тож, як бути в даній ситуації  конкретної відповіді так отримано і не було.

Нижче подаємо тексти звернень депутатів Глобинської міської ради, які спрямовані на захист інтересів жителів міста, яких позбавили городів та передачі повноважень по управлінню землями за межами населених пунктів до повноважень об’єднаних територіальних громад:

 

ГЛОБИНСЬКА МІСЬКА РАДА

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дев’ятнадцята сесія першого скликання

Р І Ш Е Н Н Я


6 квітня 2017 року № 207

Про Звернення депутатів Глобинської міської ради

до Президента України, Голови Верховної Ради

України та Прем’єр-Міністра України щодо

необхідності якнайшвидшого прийняття змін до

земельного законодавства

Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Глобинська міська рада вирішила

  1. Схвалити звернення Звернення депутатів Глобинської міської ради 1 скликання до Президента України П. Порошенка, Голови Верховної Ради України А. Парубія, Прем’єр-міністра України В. Гройсмана щодо необхідності якнайшвидшого прийняття у другому читанні проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» (реєстраційний номер 4355).
  2. Рішення надіслати Президенту України П. Порошенку, Голові Верховної Ради України А. Парубію, Прем’єр-міністру України В. Гройсману та народним депутатам України від Полтавської області.
  3. Звернення опублікувати в газеті «Зоря Придніпров’я», розмістити на сторінці Глобинської міської ради в Інтернеті .
  4. Контроль за виконання рішення покласти на постійну депутатську комісію міської ради з питань (голова- Ведмідь В.Г.).

Міський голова                                                                    С.В. Джусь



                                                                                                                                                 Додаток

                                                                                                        до рішення дев’ятнадцятої сесії Глобинської міської ради

                                                                                                       І скликання  від 6 квітня  2017 року № 207

                                                                                                       Президенту України   П. Порошенку

                                                                                                       Голові Верховної Ради України

                                                                                                       А. Парубію

                                                                                                       Прем’єр-міністру України

                                                                                                       В. Гройсману


ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Глобинської міської ради, наполягаємо на якнайшвидшому законодавчому врегулюванні питання передачі органам місцевого самоврядування повноважень щодо розпорядження землями за межами населених пунктів.

Адже сьогодні склалася парадоксальна ситуація, коли землями поза межами населених пунктів, що розташовані на території об’єднаних територіальних громад, розпоряджаються не відповідні ради, а чиновники Держгеокадастру.  Громади, через відсутність вільних земель в межах населених пунктів не можуть вирішити свої нагальні питання, у тому числі, у сфері містобудування, забезпечення земельними ділянками учасників АТО, громадян , які використовують земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства (огороди), розташування цвинтарів, сміттєзвалищ тощо.

19 квітня 2016 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» № 4355, який покликаний вирішити вищевказані питання.

Завдяки прийняттю законопроекту № 4355 територіальні громади, що об’єдналися відповідно до закону, зможуть безперешкодно стати власниками земель за межами населених пунктів, крім земель оборони, земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення на об’єктах природно-заповідного фонду загальнодержавного значення та інших, які мають важливе значення для держави. Тим сільським, селищним та міським радам, які ще не об’єдналися, передається право розпорядження землями за межами населених пунктів.

Вільне розпоряджання такими землями сільськогосподарського призначення сприятиме розвиткові фермерського господарства. Більше того, це дасть можливість місцевим радам забезпечити учасників Антитерористичної операції земельними ділянками, адже сьогодні права багатьох з них не можуть бути реалізовані через відсутність вільних земельних ділянок в межах населених пунктів.

Незважаючи на те, що з моменту прийняття законопроекту № 4355 у першому читанні пройшов рік і він підготовлений до розгляду у другому читанні, він так і не був розглянутий Парламентом.

Зволікання з законодавчим врегулюванням даного питання гальмує реформу децентралізації в земельній сфері та суперечить її основоположним принципам та викликє значну соціальну напругу.

Враховуючи вищевикладене, з метою створення достатньої ресурсної бази для розвитку місцевого самоврядування в Україні відповідно до європейських стандартів, підтримки добровільного об’єднання територіальних громад, впровадження прозорого та публічного процесу управління та розпорядження землями за межами населених пунктів,

 просимо Вас:

забезпечити якнайшвидший розгляд та позитивне вирішення у другому читанні і прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» (реєстраційний номер 4355).

                                                                                                                            Прийнято на пленарному засіданні

                                                                                                                            19 сесії Глобинської міської ради

                                                                                                                            І скликання 06 квітня 2017 року


 

ГЛОБИНСЬКА МІСЬКА РАДА

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дев’ятнадцята сесія першого скликання

Р І Ш Е Н Н Я

 

6 квітня 2017 року № 208

Про направлення Звернення до

Головного управління

Держгеокадастру  у

Полтавській області


На підставі звернення депутатів Глобинської міської ради І скликання, беручи до уваги ситуацію, що склалась з наданням земельних ділянок без погодження Глобинської міської ради, що знаходяться за межами населеного пункту, учасникам АТО та іншим особам в районі вулиць Польва та Дніпрвська (Енгельса) та поле в районі вул. Калинова (Калініна), з метою зняття соціальної напруги, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Глобинська міська рада   в и р і ш и л а:


  1. Надіслати звернення до Головного управління Держгеокадастру  у Полтавській області з проханням вирішити проблему, викладену депутатами Глобинської міської ради І скликання (додається).


  1. Контроль за виконанням залишаю за собою.


Міський голова                                                                               С.В.Джусь



                                                                                                      Додаток

                                                                                                      до рішення дев’ятнадцятої сесії Глобинської міської ради

                                                                                                      І скликання від 6 квітня  2017 року № 208


                                                                                                      Головне упрвління Держгеокадастру

                                                                                                      в Полтавській області,

                                                                                                      м. Полтава, вул. Уютна, 23, 36038


Звернення

Ситуація, що склалась з наданням земельних ділянок без погодження Глобинської міської ради, що знаходяться за межами населених пунктів, учасникам АТО та іншим особам в районі вулиць Польова та Дніпровська (Енгельса) та поле в районі вул. Калинова (Калініна), спричиняє значну соціальну напругу. Адже  земельні ділянки, що надаються учасникам АТО, накладаються на земельні ділянки , на яких розташовані огороди жителів громади, якими вони користуються довготривалий час, здебільшого 15-20 років.

На території Глобинської міської ради в межах населених пунктів ( в даному мікрорайоні) вільні земельні ділянки відсутні. Тому немає можливості задовільнити прохання громадян про надання земельних ділянок.

Переконливо прохаємо вас зарезервувати земельні ділянки, які використовуються громадянами для ведення особистого селянського господарства з метою надання у власність , що надавались згідно рішень Глобинської міської ради попередніх    років (до 2003 року), відповідно до списку (додається).

                                                                                                                            Прийнято на пленарному засіданні

                                                                                                                            19 сесії Глобинської міської ради

                                                                                                                            І скликання 06 квітня 2017 року


 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада