1 2 3
Асоціація міст України відзначає свій ювілей Друкувати Написати листа
Понеділок, 03 липня 2017 14:31

30 червня 2017 року в місті Києві в приміщенні НСК «Олімаійський»  відбулися урочисті заходи з нагоди   25-річчя заснування  Асоціації міст України.  Відкрив урочисте засідання  Голова Асоціації міст України, Київський міський голова Віталій Кличко. Участь в цих святкових заходах брали   Президент України Петро Порошенко, Перший заступник Голова Верховної Ради України Ірина Геращенко, Віце-прем'єр-міністр України - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Генадій Зубко, представники громад-членів Асоціації, серед них і Глобинський міський голова Станіслав Джусь та представники іноземних партнерів Асоціації. Всього загальна кількість учасників урочистого заходу становила близько 800 осіб.

Звертаючись до присутніх Віталій Кличко відмітив, що Асоціація за час свого існування стала потужною організацією,   що відстоює права місцевого самоврядування. І це,  в  першу чергу заслуга очільників міст, які розбудовували її діяльність.

До присутніх звернувся Президент України Петро Порошенко, який наголосив на тих позитивних змінах, які відбуваються в житті українських міст, підкресливши, що всі реформи, які проводяться, в тому числі децентралізація, спрямовані на те, щоб Україна була успішною країною.

«Децентралізація - це гарантія унітарності, соборності нашої держави, недопущення федералізації. Це - найкраща протиотрута для привнесеної ззовні та дуже добре нагодованої російською пропагандою бацили смертоносного федералізму»,  – зауважив Президент.

Децентралізація  – передача громадам повноважень і коштів на їх забезпечення – однин  з наріжних каменів державної політики. В тому числі, у Стратегії сталого розвитку «Україна – 2020» визначено мету – забезпечення спроможності місцевого самоврядування та побудова ефективної системи територіальної організації влади в Україні, реалізація у повній мірі положень Європейської хартії місцевого самоврядування. Президент зазначив, що за останній час були зроблені конкретні кроки, які, зокрема здійснили для розширення податкової бази громад, для створення стимулів для їх розвитку і зростання.
«Спроможність громади самостійно вирішувати питання свого розвитку дозволить якнайшвидше та якнайкраще впорядкувати її життя. На місці ж видніше, якими є справжні пріоритети. А для громадян -  легше контролювати владу», - зазначив Глава держави. Також, за словами Президента, вкладені у місцевий розвиток кошти означають покращення якості життя людей і є хорошою інвестицією в майбутнє країни.
Петро Порошенко наголосив: «Сильна громада – це сильна держава. Це зміцнює здатність України і проводити реформи, і – будемо казати відверто - витримати натиск агресора, забезпечити армії надійний тил, і зробити Вітчизну конкурентоздатною в глобальному вимірі».

Від імені Парламенту України Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко привітала учасників АМУ з 25-річчям. Політик відзначила кропітку роботу представників АМУ, Уряду та Парламенту у напрацюванні законодавчих ініціатив та нормативно-правових актів у сфері децентралізації.

«Політична воля Президента України, Парламенту та Уряду у співпраці з Асоціацією міст України дає можливість впровадити системні зміни у країні. На сьогоднішній день 413 громад вже об’єдналися, з яких 159 громад протягом двох років поспіль успішно впроваджують реформу», - зауважила Ірина Геращенко.

Перший віце-спікер підкреслила, що завдяки прийнятим законодавчим ініціативам тепер об’єднані громади мають можливість планувати і реалізувати проекти, які покращують якість інфраструктури об’єднаних територіальних громад та місцевого самоврядування.


Ірина Геращенко повідомила, що 1 вересня 2017 року має набути чинності Угода про асоціацію Україна-ЄС, що відкриває нові можливості для України та надає нові інструменти в умовах подальшого впровадження реформи місцевого самоврядування.

Сьогодні громади чекають від парламенту ухвалення низки важливих рішень, зокрема щодо регулювання сфери паркування, виділення землі для ветеранів АТО, створення муніципальної поліції та інших важливих питань. Про це заявив голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко під час виступу на урочистому засіданні з нагоди 25-річчя АМУ.

"Сьогодні Асоціація міст України робить все, щоб забезпечити ефективне представництво інтересів місцевого самоврядування в органах державної влади. Щоб захистити права всіх міст та містечок, донести їх проблеми до центральної влади. І можу сказати, що до Асоціації дослухаються, з нами рахуються як в уряді, так і в парламенті. Водночас, хочу нагадати, що сьогодні громади чекають від парламенту ухвалення низки важливих рішень. Зокрема, внесення змін до Держбюджету щодо виділення місцевим бюджетам понад 14 млрд. грн. на надання пільг та житлових субсидій населенню", - підкреслив Віталій Кличко.

Крім того, відзначив мер Києва, нещодавно в парламенті був зареєстрований запропонований Асоціацією міст проект закону щодо гарантій забезпечення земельними ділянками ветеранів війни. Зокрема, пропонується створити загальнодержавний відкритий реєстр земельних ділянок. "Кожен ветеран зможе безкоштовно в он-лайн режимі побачити доступні землі в будь-якому регіоні країни, і отримати земельну ділянку, незалежно від місця своєї реєстрації. Або ж запровадити як альтернативу право на отримання грошової компенсації з Державного бюджету. Ми спільними зусиллями повинні врешті-решт зрушити з мертвої точки вирішення цього питання", - сказав Віталій Кличко.

Він також наголосив на необхідності нарешті вирішити і проблему щодо створення муніципальної поліції. "На жаль, робота правоохоронців не завжди ефективна. Тому питання створення муніципальної поліції, яка захищатиме правопорядок і спокій мешканців міст, надзвичайно актуальна..»

alt

Виступ Президента України Петра Порошенка на урочистостях з нагоди відзначення 25 річчя Асоціації міст України

alt

Місто Глобине є повноправним членом Асоціації міст України, входячи до складу Полтавського регіонального відділення АМУ

alt

Знімок на згадку. Глобинський міський голова Станіслав Джусь під час спілкування з колегами  очільниками міських громад

alt

По закінченню урочистого засідання з нагоди 25- річчя Асоціації міст України мер столиці України Віталій Кличко та Глобинський міський голова Станіслав Джусь зустрілись вже як давні знайомі. Адже,  і у великого міста Києва і в маленького містечка Глобине є багато спільних проблем, які потребують свого вирішення, зокрема, і через діяльність Асоціації міст України.


 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада