1 2 3
Коли поєднується класичний облік з новаторськими ідеями Друкувати Написати листа
Четвер, 12 жовтня 2017 11:57

№5 У вік науково-технічного прогресу та технологічних революційних змін багато традиційних загальновстановленим норм та правил зазнають докорінних змін та виходять за непередбачувані раніше межі.

 Хто міг уявити ще років двадцять тому, що книга, славнозвісне  джерело знань,   може не лише не відійти на інший план,  в зв’язку з поширенням  нових інформаційних джерел і, в першу чергу, мережі Інтернет-ресурсів, електронних інформаційних систем,  а й набути нових форм життя.  Адже,  раніше основним джерелом поширення книг  були класичні друкарні  через мережу книжних магазинів та громадські і приватні бібліотеки.

Та початок  21 століття став зародженням непередбачуваного раніше масового громадського руху – буккроссингу.  Або,  ще як його називають численні прихильники цього руху, що набув рис специфічного хобі, захоплення –  «звільнення» книг. Людина, прочитавши книгу, залишає («звільняє») її у громадському місці (парк, кафе, поїзд, станція метро), для того, щоб інша, випадкова, людина могла цю книгу знайти та прочитати; та у свою чергу повинна повторити процес. Спостереження за «подорожжю» книги здійснюється через спеціальні сайти в Інтернеті.

Ідею буккроссингу запропонував спеціаліст з інтернет-технологій Рон Хорнбекер у травні 2002 року. Для початку він залишив 20 книг з пояснювальними написами в холі свого готелю. Через півроку на його сайті було близько 300 активних користувачів, які «відпускали» книги і приводили нових учасників. У квітні 2003 року сайт налічував 113 тисяч учасників, і 2004 року Короткий словник Оксфорда  вже містив слово «буккросинг».  А вже через 10 років у  березні 2012 кількість учасників перевищила 1 мільйон прихильників цього захоплення, а кількість зареєстрованих книг — 8 500 000.

У липні 2007 року Сінгапур став першою офіційною буккроссинговою країною у світі. Ініціативу запустили спільно з Національною бібліотекою Сінгапуру, і 2000 місць по всій країні були призначені «гарячими точками», як офіційні зони буккросингу. 2008 року буккросинг впровадили в Абу-Дабі, як частину спільної діяльності з керівництвом Абу-Дабі з культури та спадщини. 2010 року буккросингові зони відкрито в Сербіі. З 2014 року вуличні публічні буккроссингові безпечні полиці нарешті з'явилися і в Україні, у містах Львів, Київ, Хмельницький, Херсон.

З кожним роком цей рух набирає все більшого поширення  та різних форм і видів. Приєдналися до цього громадського руху і в Глобинській загальноосвітнй школі І-ІІІ ступенів №5. Тут ініціатором  та організатором буккроссингу стала завідувач шкільною бібліотекою Валентина Охріменко, в минулому педагог, вчитель біології та хімії за фахом.

Вона  постійно шукає нові форми та методи бібліотечної роботи, знаходиться в творчому пошуку шляхів залучення школярів до позакласної творчості та організації їх активного дозвілля під час перерв та по закінченню навчань. Тож, не залишилась вона осторонь і  новаторських ідей по наданні книгам другого життя -  буккроссингського руху.

ЇЇ ідеї по створенню в школі безпечних полиць для  «звільнених» книг знайшли порозуміння та підтримку в  керівництва школи, її колег-педагогів,  технічних працівників школи та колишніх випускників навчального закладу. Найактивнішими учасниками буккроссингського руху  стали  директор навчального закладу Світлана Романенко, вчитель фізики Сергій Школьний, краєзнавець та вчитель історії  Ростислава Романюк (до речі, остання надала найбільше власних книг) водій Сергій Головань та інші.

Ці книги виставлені  на полицях двох книжних шаф в коридорі навчального закладу навпроти кімнати, де розміщується шкільна бібліотека. За два неповних роки,  на протязі яких започатковано буккроссинський рух в цьому навчальному закладі,   надано для вільного користування – руху понад 280 книг.

«Втім, - як відмітила Валентина Охріменко, - наш   буккроссинг  має і свої відмінності. Для  того щоб забезпечити учнів навчального закладу належною кількостю примірників навчальної літератури та художніх творів, які вивчаються в шкільній програмі,  у випадку надходження під час буккроссингу  відповідних книг, що мають навчальне значення, за погодженням з книгонадавачами, учасниками буккросингського руху, такі книги ми переводимо до бібліотечних фондів. Всі інші книги: пригодницького, історичного, науково-документального, детективного та іншожанрового художнього плану ми представляємо на полицях  в коридорі школи. І будь-хто бажаючий може ознайомитись з книгами та взяти собі їх для прочитання. Ці книги мають також спеціальні наклейки-маркування».

Шкільна бібліотека нараховує більше 14 тисяч екземплярів художньої  літератури та понад 13 тисяч екземплярів підручників. Втім,  не лише обліком та видачею книг переймається шкільний бібліотекар. Бібліотека є місцем,  де учні мають змогу пограти в шашки, які до речі зроблені ними власноруч з  пластмасових кришечок поліетиленових пляшок з під мінеральної води та солодких напоїв. Шахові дошки виготовлені власноруч учнями з цупкого картону.

Для того щоб урізноманітнити свої заняття під час вільних хвилин на перервах та після уроків,  учні школи принесли з дому пазлові набори, бувші у вжитку кольорові олівці, власноруч для них виготовили підставку. Тож тепер вони охоче збирають по черзі пазли, займаються малюванням, а ще різними видами художньо-декоративної творчості. На окремому стенді в бібліотеці знаходяться   оригінальні та досить вміло виготовлені учнями закладки для книг. «При цьому, - як зауважує шкільний бібліотекар, - учні самі вигадують ескізи своїх закладок, власноруч їх виготовляють і прохають кращі з них теж розмістити на стенді. Я заохочую та підтримую таку діяльність школярів, адже вона сприяє розвитку творчості учнів, їх вмінь та навиків».

Тож, можемо констатувати, що шкільна бібліотека Глобинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 в новітніх умовах,  крім традиційних форм з надання послуг в користуванні книгами,  активно впроваджує різноманітні,  цікаві та змістовні    форми організації роботи з учнями, які гідні для наслідування та впровадження.

alt

 Книги передані для буккроссингу

alt

alt

alt

Спеціальні наклейки-маркування буккроссингських  книгах

alt

Оргигінальні ідеї для власноруч виготовлених шахових дощок та шашок 

alt

alt

Книжні закладки виготовлені власноруч учнями Глобинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 

alt 

Завідувач бібліотекою Глобинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 Валентина Охріменко 

 

 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада