1 2 3
Вандалізм на цвинтарях Друкувати Написати листа
П'ятниця, 03 квітня 2015 19:53

Мабуть немає більш огиднішого та мерзеннішого злочину чим наруга над могилами, осквернення святих для рідних покійних місць. Яким треба бути нелюдом,  збоченцем  і  покидьком, щоб  вчиняти свій «бізнес» на цвинтарях.

Однак саме таке заняття   для декого з глобинців стало в останній час «промислом» в здобуванні металевих виробів з поховань на цвинтарях. Знімають розбиваючи і плюндруючи могили: декоративні огорожі,  металеві елементи надмогильних плит та пам’ятників, витягують з надмогильних плит та пам’ятників металеві опори.

 

І все те що викрадають з цвинтарів  несуть здавати на пункти прийому металобрухту. Тут вже інше питання, а де ж совість тих, хто в погоні за прибутком закриває очі на блюзнірські злочини. До речі за відповідальність цвинтарних вандалів: за вчинення таких правопорушень, передбачена кримінальна відповідальність за ст.297 КК України «Наруга над могилою», яка передбачає, що дії, вчинені  за попередньою змовою, групою осіб, або з корисливих чи хуліганських мотивів, або щодо братської могили чи могили Невідомого солдата  караються в тому числі і позбавленням волі  на строк від трьох до п’яти років.

Суспільна небезпечність цього злочину полягає в тому, що дії, які його утворюють, грубо порушують суспільні відносини, що забезпечують загальноприйняті моральні принципи та релігійні традиції щодо поховання померлих та вияву поваги до пам’яті і праху покійних. Вчинення такого злочину найбільшою мірою завдає моральної шкоди рідним і близьким померлих, а також шкодить належному вихованню людей щодо їх ставлення до загальнолюдських цінностей.

Обстеженням цвинтарів, проведеним 3 квітня 2015 року  представниками Глобинської міської ради та громадськості виявлено багато чисельні факти наруги та крадіжок з  поховань на Центральному, Мічурінському та Заводському цвинтарях м. Глобине, які, як пояснили рідні покійних, що були присутніми  в момент проведення обстеження цвинтарів,  набули  масового поширення ще з 2014 року, але найбільш знахабнілого та відверто цинічного характеру з кінця лютого цього року.

Глобинською міською радою направлено звернення до Глобинського РВ УМВС України в Полтавській області з вимогою провести перевірку встановити винних осіб та вжити заходів до їх притягнення до кримінальної відповідальності. Знаючи «активність» міліції в розкритті навіть суспільно-резонансних злочинів, цього разу міська рада бере на себе відповідальність постійно тримати це питання на контролі, а за необхідності - в разі не вжиття заходів глобинськими правоохоронцями до розкриття вказаних злочинів і заслуховування інформації про стан проведеної роботи  на сесії міської ради за участю депутатів ради та представників райвідділу міліції.

Одночасно прохаємо глобинців та жителів інших населених пунктів, рідні яких поховані на глобинських цвинтарях і  місця поховання яких стали жертвами дій злочинців звертатися з відповідними заявами до Глобинського РВ УМВС України в Полтавській області та за можливості повідомляти про такі факти і Глобинську міську раду.

Про вжиті компетентними органами заходи до встановлення осіб, що вчинили наругу та крадіжки з місць поховань  буде повідомлено додатково.

Центральний цвинтар. Сліди наруги вандалів над місцями поховань, вчинені під час  крадіжки частини декоративної огорожі

Центральний цвинтар. Сліди руйнувань злодіїв  з метою крадіжки металевої огорожі.

Центральний цвинтар. Наруга над могилою - з під  могильної плити нелюди витягли металеві опори, що її підтримували.

Мічурінський цвинтар. Яким же треба бути покидьком, щоб зазіхнутися навіть на саме святе - память про героїв, які віддали своє життя за перемогу над фашизмом.  Викрадення  меморіальної  металевої дошки з обеліска  землякам, що загинули в роки Другої світової війни та металевих ланцюгів, щоб прикрашали памятний обеліск.

 

 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада