1 2 3
До героїчного та славного ювілею! Друкувати Написати листа
П'ятниця, 24 квітня 2015 21:45

В цьому році вся світова громадськість відзначає 70-річчя Перемоги на німецьким фашизмом. Для нашої Україна  ця славетна та героїчна дата обтяжена військовою агресією новітніх реванфашистів із сусідньої держави,  які під лозунгами співзвучними гітлерівській Німеччині про Великий рейх сіють смерть та розруху на Сході держави під гаслами продовження  «руського мира».

Не дивлячись на те, що цей ювілей перемоги у Другій світовій війні в Україні супроводжується  крім війни ще й економічною  скрутою  в державі, міська рада, її депутатський корпус вважають, що це не дає підстави забути про велич того подвигу, який здійснив український народ в боротьбі з ворогом – фашистською Німеччиною в Другій світовій війни. Тому зараз проводиться капітальний ремонт пам’ятника «Вічної Слави» воїнам-землякам, глобинцям, що загинули на фронтах другої за масштабами  світової війни. Сучасні будівельні матеріали та технології дадуть змогу не лише реставрувати сам пам’ятник, а й прикрасити всю прилеглу до нього територію.

 

Глобинський міський голова Станіслав Джусь на зустрічі з будівельниками зясовує обєми виконаних робіт

З історії створення цього пам’ятника відомо, що він був побудований на кошти колгоспників колишнього колгоспу імені Мічуріна, згідно рішення загальних зборів цього колгоспу від 14 січня 1952 року. Архітектором пам’ятника був І.Т.Лось. Зведено та урочисто відкрито пам’ятник було перед Днем Перемоги в травні 1952 року. Встановлений він був  центрі Глобине по вулиці Леніна  на території, де зараз знаходиться західна частина центрального ринку.

Пізніше пам’ятник, через 20 років після його встановлення  було перенесено в інше місце Глобиного. Так,   28 жовтня 1973 року в м. Глобине на розі тодішніх вулиць Леніна та Поштового перевалку (нині вулиця Приглєбова) відбулося повторне відкриття пам’ятника жителям Глобине, які загинули в роки Другої світової війни в боротьбі з фашизмом, яке  було приурочено 30- річчю визволення Глобинщини від німецької окупації та битви за Дніпро. Пам’ятник, що  являє собою  постамент – воїна і жінки в глибокій скорботі, було перенесено  з парку по вулиці Леніна (нинішня територія центрального ринку м. Глобине – між районним будинком культури та двоповерховим приміщенням колишнього райунівермагу та ресторану «Колос», який розміщувався на І-поверсі вказаної будівлі). Підставою для перенесення стало те, що  біля пам’ятника часто перебували нетверезі відвідувачі ресторану та і взагалі таке сусідство  пам’ятника загиблим воїнам і місця відпочинку  суперечило одне одному.

На відкритті пам’ятника та стел з висіченими в граніті іменами земляків-глобинців, що віддали своє життя в боротьбі з фашизмом було присутніми багато жителів Глобиного, серед яких було і багато  ветеранів війни. Відкривав мітинг голова виконкому Глобинської селищної ради – С.А.Кириленко, на ньому також виступали другий секретар РК КПУ – С.В.Червоний, представник райвійськкомату Г.М.Шкарупа, учень Глобинської середньої школи №1 – Анатолій Мірошников. Після хвилини мовчання, якою було вшановано пам'ять загиблих воїнів,  присутні поклали до підніжжя пам’ятника вінки та букети квітів.

Збереження пам’яті про земляків, що віддали своє життя в боротьбі з агресорами-фашистами є святою справою, священним обов’язком всіх прийдешніх поколінь.

 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада