1 2 3
Якою буде доля комуністичних символів в Глобине? Друкувати Написати листа
П'ятниця, 19 червня 2015 12:06

Відповідно до вимог до частини 6 статті 7 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»  Глобинській міській раді необхідно буде прийняти рішення і стосовно   зображень, пам’ятників, пам’ятних знаків, написів тощо на об’єктах та будівлях міста Глобине та населених пунктів міської ради, що містять символіку комуністичного тоталітарного режиму

або присвячені особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні, політичних репресій, особам, які обіймали керівні посади у комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік (крім осіб, діяльність яких була значною мірою пов’язана з розвитком української науки і культури), працівникам радянських органів державної безпеки, подіям, пов’язаним з діяльністю комуністичної партії, встановлення радянської влади на території України в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті.

Під формальне визначення таких об’єктів підпадають і пам’ятник комсомольцям 20 років, що знаходиться в центральній частині м. Глобине,  у парку біля приміщення Глобинської міської ради  та пам’ятний знак на місці загибелі учасників громадянської війни (1920 р.), що знаходиться в м. Глобине по вулиці 40-річчя  Жовтня.

Відповідно до вже вказаного Закону України про декомунізацію виконання його покладено  в першу чергу на органи місцевого самоврядування, однак  в даній ситуації  ці об’єкти свого часу  були віднесені до пам’яток історії та культури, мали  охоронне зобов’язання,  затверджені    рішеннями  виконкому Полтавської обласної ради. До того ж ці об’єкти і внесені  до багатотомного видання «Зводу пам’яток історії та культури України. Полтавська область. Глобинський район».

Тож,  вважаючи що  за такої ситуації в першу чергу  рішення про демонтаж повинні  прийматися  за погодженням з    відповідними  органами та установами, Глобинським міським головою Станіславом Джусем направлено відповідний запит голові Полтавської обласної ради Вороні П.В.  та начальнику  управління культури Полтавської державної адміністрації  Фасій Г.І.. І лише після отримання відповідей  на звернення буде прийняте остаточне рішення щодо долі вказаних об’єктів в м. Глобине.

Дещо  з історії створення цих пам’яток в м. Глобине:

Пам’ятник комсомольцям  20 років.

Встановлений у 1968 р., до 50-річчя утворення Всесоюзної Ленінської Комуністичної Спілки Молоді в пам’ять про молодь, комсомольців, героїв громадянської війни.

На залізобетонній стелі (вис. 5,0 м) – барельєфне зображення молодих воїнів, комсомольців 1920-х та пам’ятний напис на зворотній стороні: «50 років ВЛКСМ 1918 – 1968. Безсмертним від живих. Комсомольцям 20-х років. Ваше життя – подвиг Пам’ять про вас – вічна в серцях поколінь – Ви безсмертні!».

Памятник комсомольцям 20-років - сучасний стан

Пам’ятний знак  на місці загибелі учасників громадянської війни (1920 р

З опису до пам’ятного знаку відомо, що « на цьому місці 2 липня 1920 р.   були розстріляні начальник охоронного відділення особливої продовольчої комісії 14-ї Армії – Мирошкін Павло Іванович, міліціонер Кравченко Іван Степанович, глобинський воєнком Литвиненко Андрій Іпатійович та 7 членів продовольчого загону, які були захоплені під час нападу повстанців на залізничну станцію Глобине.

Згідно з рішенням виконкому Глобинської міської Ради від 23 листопада 1971 р. на місці розстрілу місцевими майстрами був встановлений пам’ятний знак. Стела (1,5 х 1,3 м) із сірого граніту встановлена на бетонному постаменті (вис. 0,7 м). На чільній стороні – пам’ятний напис: «На цьому місці в 1920 р. куркульською бандою були розстріляні вірні бійці за владу Рад Кравченко Іван Степанович Литвиненко Андрій Патійович Мирошкін Павло Іванович ще 7 чоловік, прізвища яких невідомі».

Пам’ятний знак відкрито 9 травня  1972 р.

Сучасний стан памятного знака учасникам громадянської війни в Глобине

 

 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада