1 2 3
Скільки тобі років Глобине? Друкувати Написати листа
Понеділок, 21 вересня 2015 21:04

Офіційна  історія будь-якого населеного  пункту: міста, села чи хутору  розпочинається з першої відомої писемної згадки про такий населений пункт. На сьогодні такою першою писемною згадкою про наше Глобине є записи в Щоденнику Петра Даниловича Апостола, меншого сина останнього українського гетьмана Данила Апостола. Сам Петро Апостол в малолітньому віці,  відразу ж по закінченню Полтавської битви, був взятий в заложники Петром І,  щоб мати таким чином  вплив на лояльність до російського царизму зі сторони його батька - миргородського  полковника Данила Апостола. В Петербурзі,  де утримувався Петро Апостол, останній отримав сучасну на той час освіту, вивчив декілька європейських мов.

В 1725 році, перебуваючи на Україні, він починає вести свій Щоденник французькою мовою. Вперше громадськість про наявність такого Щоденника дізналась в 1895 році. Саме в цьому році переклад Щоденника з’явився в журналі «Киевская Старина». А публікацію його здійснив український історик А.К.Лазаревський. Він повідомив, що рукопис  щоденника  до бібліотеки Київського Університету в 1894 році передали нащадки колишнього кадрового військового, українського дворянина О.М.Судієнка.

Даний щоденник містить чимало цікавих відомостей про приватне життя козацької старшини, соціальне становище на Україні в той час, однак для нас він важливий тим, шо в своїх записах за 18 серпня 1725 року Петро Апостол, перераховуючи приналежні родині Апостолів кінські  заводи та худобу згадує населений пункт –хутір Глобине: «Въ хуторЂ Глобинскомъ стада панского: кобилъ 216, стрижчатъ 82, лошатъ малихъ сеголЂтнихъ 98, итого всЂхъ 396. Въ томъ же хуторЂ телицъ 48. Въ Пустовойтовомъ: биковъ 160. Въ Кибинскомъ: коровъ дойнихъ 38, телятъ 39, коровъ яловихъ 49, бугаевъ 4, всего того 130. Въ томъ же Кибинскомъ моего товару: коровъ дойнихъ 50, телятъ 48, бугаевъ 4. Въ НовачисЂ Павлусевого стада: кобилъ зъ дриgантами 74, стрижчатъ 19, лошатъ 22. Итого всего 115. Тамъ же товару: воловъ 48, коровъ дойнихъ 41, телятъ 38, коровъ яловихъ 14, телицъ третячокъ 18, бугаевъ 4. Въ Пустовойтовомъ Павлусевыхъ же: биковъ 44. Въ Глобиномъ его жъ: телицъ 14».

Вже Ревізія 1732 року вказує, що в Городиській сотні Миргородського полку є село  Глобине («Село Глобыное слободка Рейментарская [себто власність гетьмана Д.Апостола] на купленном грунте вновь поселенная от дач несвободная. В нем посполитих весма убогих 119»).  І в 1737 році Глобине знову згадується як село Городизької (Градизької) сотні Миргородського полку.  В той же час в ті часи село і хутір буди різні поняття, тому, що село це великий населений пункт, що мав свою церкву, а хутір був поселенням, що міг мати від одного до сотні, а то і більше дворів, але церковної споруди не мав. Тобто, факт існування вже до середини 18 століття села Глобиного не викликає жодних сумнівів.

Як і той факт, що наше Глобине існувало і задовго до 1725 року і було значно більшим поселенням, ніж воно згадується в 1725 році. Просто лихоліття російсько-шведської війни та звірства російських військ Меншикова-Шереметьєва в наших краях в 1708-1709 роках, коли вони вогнем і шаблею винищували український люд і поселення не оминули і глобинців, які вслід за запорізькими козаками підтримали були Мазепу в його боротьбі проти росіян. Не даремно  ж в ревізії 1732 року вказується, що Глобине слобідка «вновь поселенная». Однак,  ми повинні  керуватися офіційними писемними документами, які конкретно вказують на певну дату існування населеного пункту. Саме таким документом на сьогодні  - є Щоденник Петра Апостола та вказана ним дата – 18 серпня 1725 року.

Тож цього року нашому місто виповнюється 290 років.

 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада