1 2 3
Села району на шпальтах центральних видань Друкувати Написати листа
Понеділок, 09 листопада 2015 12:02

Цьогорічне літо та осінь  специфічні своїми спекотними днями та посухою, що триває з липня місяця. Відсутність опадів  тривалий час спричинили масові загоряння торфовищ, що стадо однією з актуальних проблем  української дійсності. Горять торф’яники і на Полтавщині. Причому такої кількості займань, як цьогоріч, не пам'ятають ані старожили, ані рятувальники. Ці події торкнулися і нашого району та стали  топ-новинами, що знаходять своє відображення в центральних засобах масової інформації нашої держави.

Ось як ці події висвітлює    український  сайт «24 канал»: «Зубані, Романівка, Турбаї та чимало інших полтавських сіл в диму від пожеж. Сморід та їдкий дим з торфовищ став справжнім ворогом селян. Інколи так затягує, що й у рідному селі можна й заблукати.

Задуха, кашель, астма, загострення алергічних захворювань та дихальних шляхів — під час торф’яних пожеж звернень до лікарів більшає в рази. Особливо страждають діти та пенсіонери.

Причина біди селян — велика кількість торфу та необережне поводження із вогнем.

«У нас тут залежі торфу. Коли висушили в 1950-их роках болото, його побільшало. Якщо літо надто спекотне,торф загоряється. Часто — через провину самих селян. Дим дуже  їдкий, — розповів заступник голови Зубанівської сільської рад Сергій Костенко. Рятувальники вже по кілька місяців живуть на болотах. Щоб не гаяти часу облаштували польові містечка. Тління відбувається всередині ґрунту. Щоб його загасити, потрібно чимало води. Рятувальники змушені качати її з найближчих водойм. Інколи — за п’ять кілометрів від місця пожежі».

«З липня на Полтавщині не було дощів. Також має місце людський фактор: необережне поводження з вогнем. Люди самі підпалюють, а це призводить до подібних наслідків», — відрапортував перший заступник начальника ДСНС України в Полтавській області Олег Горбенко.

До гасіння залучають і важку техніку. Допомагають рятувальники із сусідньої Харківської області. Сподіваються на дощ і обіцяють за два-три тижні таки здолати пожежі». В Глобине теж декілька раз було чути сморід, який вітром доносився з місць горіння торф’яників в нашому районі.

Тож,  можливо, дощ що пройшов цієї ночі зможе допомогти в гасінні пожеж на торф’яниках, які мають місце в нашому районі. До речі, варто задуматись над тим,  як доцільніше використати торф’яники для опалення, адже при такій ціні на газ торф  міг б стати альтернативним та    більш дешевшим  видом палива  для опалень тих же приміщень шкіл,  дитячих дошкільних закладів, а його відходи після згорання цінним  добривом для полів.

alt

Працівники МНС за гасінням трфяників


 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада